BMKB regeling, wat is dat?
De verruimde borgstelling midden- en kleinbedrijf (BMKB)-regeling gaat versneld open. Dankzij deze maatregel kunnen banken makkelijker en sneller krediet verruimen en kunnen ondernemers eerder en meer geld lenen.
BMKB regeling
De verruimde borgstelling midden- en kleinbedrijf (BMKB)-regeling gaat versneld open. Dit heeft staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) besloten. Dankzij deze maatregel kunnen banken makkelijker en sneller krediet verruimen en kunnen ondernemers eerder en meer geld lenen.
De regeling is van kracht vanaf maandag 16 maart 2020 en maakt onderdeel uit van een eerder aangekondigd pakket aan maatregelen van het kabinet om de economische gevolgen van het coronavirus op te vangen. Het kabinet schat in dat met deze eerste stap al direct € 300 miljoen aan extra financiering beschikbaar is voor mkb-bedrijven die getroffen worden door de coronaproblematiek.
Essentieel voor kleinere ondernemers
Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK): “Bedrijven kunnen de BMKB benutten voor overbruggingskrediet of om hun rekening courant-krediet, oftewel het bedrag dat zij ‘rood mogen staan’, te verhogen.
De verruiming is essentieel voor de liquiditeit van kleinere ondernemers die inkomsten of productie mislopen door het coronavirus.”
Hoe werkt de BMKB-regeling?
Het ministerie van EZK staat via de BMKB borg voor de kredieten aan ondernemers, zodat zij makkelijker geld kunnen lenen. Ondernemers kunnen hiervoor terecht bij kredietverstrekkers, zoals banken. In de reguliere regeling betreft het borgstellingskrediet 50% van het krediet dat de financier (vaak een bank) verstrekt. De borg van de overheid bedraagt 90% van dit borgstellingskrediet.
Wat houdt verruimingsmaatregel in?
Met deze verruimingsmaatregel wordt de omvang van het borgstellingskrediet in de BMKB verhoogd van 50% naar 75%. Bovendien is de regeling ook toepasbaar op overbruggingskredieten en rekening courant kredieten met een looptijd tot 2 jaar.
Waar kan je terecht?
Banken kunnen aanmeldingen voor de verruimde BMKB bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) doen, de uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Ondernemers melden zich bij hun kredietverstrekker.
Tjitske Pouw is een communicatiespecialist met ruim 12 jaar ervaring in verschillende branches. Ze heeft gewerkt in diverse klantmanagement functies en heeft een bachelor in Communicatiemanagement.
Tjitske is een allround marketeer die er altijd naar streeft om de helpende hand te zijn voor installateurs. Klanten kunnen altijd op haar rekenen met bedrijfskundige, pr of communicatie vraagstukken.