Heeft jouw bedrijf een gezonde bedrijfscultuur?

Heeft jouw bedrijf een gezonde bedrijfscultuur?

 

Je hebt het gevoel dat er iets mis is in je bedrijf maar je hebt geen idee wat! Monteurs en werkvoorbereiders praten oppervlakkig met elkaar. Er is veel onderlinge strijd en personeel durft elkaar niets te vragen. Met z’n allen een vrijdagmiddag borrel? Dat gebeurt helemaal nooit… Het is duidelijk, je moet aandacht gaan besteden aan je bedrijfscultuur.
Soms heb je het niet eens door omdat je er misschien wel te ver vanaf staat.

De installatiemarkt is op zoek naar personeel, ook naar jouw personeel! Als je personeel niet tevreden is dan weet je zeker dat het niet lang meer duurt voor een collega-installateur de mensen bij je vandaan haalt. Je kan dus niet snel genoeg beginnen om je personeel in de watten te leggen. En laten we eerlijk zijn, dat verdienen ze toch ook?

Hoe verbeter je de bedrijfscultuur?

Zoals eerder geschreven is het verhogen van het salaris niet (alleen) de oplossing. Een gezonde werksfeer of een prettige werkomgeving creëren voor je personeel is minstens zo belangrijk. Waar moet je op letten en hoe zorg je voor verbetering?

Communicatie

De basis van een optimale bedrijfscultuur is communicatie. Spreek regelmatig met je werknemers en zorg dan dat je echt de moeite neemt om te luisteren. Wat speelt er, wat willen ze, wat is hun ideale situatie en hoe gaat het thuis? Werkgever en werknemer relaties veranderen. Werknemers willen en eisen meer inspraak. Laat ze weten dat ze ertoe doen en mee mogen denken.

Door inspraak te geven worden veranderingen vaak enthousiast ontvangen. Natuurlijk is niet iedereen even tevreden. Als je je personeel beter leert kennen merk je dat er in ieder bedrijf een paar mensen lopen die vanuit eigen karakter goed zijn in beïnvloeden. Zorg dat zij meedenken en achter de verandering staan en de rest zal door een natuurlijk proces volgen.

Vaker op je werk dan thuis

Werk is voor iedereen een groot onderdeel van het leven, of je nu wilt of niet. Kijk maar naar jezelf. De uren die je met collega’s doorbrengt zijn veelal meer dan die met je man/vrouw of kinderen doorbrengt. Om de sfeer en onderlinge relaties goed te houden moet je af en toe iets anders doen dan werken. Denk aan een bedrijfsuitje, etentje of workshop.

Voorkom onderlinge strijd

Onderlinge strijd wordt vaak door werkgevers vaak als iets goeds gezien. Personeel werkt harder om de beste te zijn. Dat klinkt goed, maar voor je bedrijfscultuur is het niet optimaal. Als werkgever moet je dit vroegtijdig oplossen om erger te voorkomen. Bepaal goed wat de werkzaamheden zijn en wat de rol is van collega’s binnen deze werkzaamheden. Wie heeft de leiding en is hij/zij wel geschikt om leiding te geven?

Voorkom klikken en roddelen. Vraag je personeel om problemen eerst onderling te bespreken en bemiddel hier eventueel bij. Wees je ervan bewust dat je zelf ook wel eens je frustraties uit over personeelsleden. Stop daar mee en zorg voor transparantie. 

Leidinggevenden hebben leiderschapskwaliteiten

Leidinggevenden verdienen een apart plekje in de bedrijfscultuur. Zij maken of breken je plannen en je bedrijf. Zorg voor leidinggevenden die een voorbeeld zijn en anderen kunnen inspireren. Een werkvoorbereider die zich beter voelt dan de monteurs en dit ook laat merken? Ga in gesprek, verbetert het niet? Neem zo snel mogelijk afscheid en ga op zoek naar echte leiders.

Monteurs moeten zich op hun gemak voelen bij de werkvoorbereiders/ projectleiders. Andersom natuurlijk ook. Waar mensen werken worden fouten gemaakt, er mag geen angst zijn om hierover te praten.

Straalt iedereen energie uit, is er weinig tot geen verloop en is iedereen op zijn gemak?

Gefeliciteerd je hebt een gezonde bedrijfscultuur.

Deel dit bericht:
Aansluiten?

Samen beter worden!

Dat is niet alleen ons antwoord op concurrentie. Het is onze belofte aan jou.