Hoe ga jij om met beunen?

Personeel

In de techniek is het meer regel dan uitzondering. Monteurs die even wat klusjes er naast doen. Stopcontactje hier en een kleine verbouwing daar. Best logisch als je bedenkt dat de bouw zwaar onder druk staat en de prijzen hiermee direct omhoog gaan. De monteur pakt dit extraatje natuurlijk graag even mee. Hij heeft het gereedschap en af en toe een schroefje ‘lenen’ van de werkgever is toch geen probleem?

Maar hoe ga jij hiermee om en zijn er voordelen voor jouw bedrijf?

 

‘’Bij ons mag er niet gebeund worden!’’ Er zijn best wel wat installatiebedrijven die dit als stelregel hebben. Het gevolg is dat er door een aantal monteurs toch altijd wel wordt bijgeklust, met een eigen auto, op het internet bestelde materialen en lekker in het weekend.

Vooral nu je je monteurs wat meer vrijheid wilt geven, misschien niet de juiste oplossing.

Voordelen van bijklussen?

Monteurs die bijklussen hou je niet tegen, deze monteurs zijn eigenlijk heel ondernemend en dus waardevol voor je bedrijf. Je hebt in het veld slimme verkopers lopen die ook nog eens handig zijn. Ze hebben inzicht in de markt en materiaalprijzen en doen zich echt niet te kort aan de uren.

Stel je eens voor dat je deze monteurs zo voor je eigen bedrijf kan inzetten. Je geeft ze een bonus bij het aanbrengen van nieuwe klanten. Daarnaast geef je inzicht in de prijzen die jullie gebruiken zodat ze de potentiële klant al een redelijke schatting kunnen geven.

Leren in de praktijk

Monteurs zijn technische medewerkers. Ze leren in de praktijk en een beetje op school. Waar kan je nu meer leren dan op je eigen projecten, waar moet je als monteur echt je eigen fouten oplossen zonder dat je terug kan vallen op een collega monteur of werkvoorbereider? Juist, op je eigen klussen.

In jouw bedrijf zal dit zich uitbetalen in monteurs die geschikter zijn voor eigen projecten. Ze hebben zichzelf aangeleerd om vooruit te denken en weten hoe ze hun eigen projecten moeten plannen. Heel waardevol, een monteur die geschikt is voor eigen projecten en ook nog eens kan verkopen. Deze vaardigheden leer je nergens op school.

Nadelen?

Het toestaan van bijklussende monteurs heeft voordelen maar natuurlijk ook een aantal nadelen. Het even bijklussen moet geen dagelijkse bezigheid worden. In de middag de werkzaamheden niet volledig afmaken om ergens anders snel te kunnen klussen kan natuurlijk niet. Of het gebruik van materiaal, wat mag wel en niet?

Stel duidelijke regels op voor bijklussen, hiermee voorkom je het grijze gebied waarin je iets van elkaar verwacht wat nooit is uitgesproken.

  1.     Gereedschap:
    Bijvoorbeeld; Voor het gebruik van een sleuvenfrees moet je rekening houden met dure slijpschijven, daar kan je best wat voor vragen. Het meenemen van gereedschap moet duidelijk aangegeven worden en in de ochtend ook weer beschikbaar zijn voor normale klussen.
  1.     Materiaal:
    Laat al het materiaal bestellen bij je eigen bedrijf. Kan je er zelf ook iets op verdienen voor bijvoorbeeld het gebruik van het gereedschap. Hierbij hou je het automatisch een beetje binnen de perken.
  1.     Auto:
    Op jaarbasis mag er maximaal 500 km privé worden gereden met de bedrijfsauto. Maar mag die gebruikt worden om te klussen?

 

Hoe los jij dit op met je monteurs? Vind je het goed als ze bijklussen?

 

 

 

Deel dit bericht:
Aansluiten?

Samen beter worden!

Dat is niet alleen ons antwoord op concurrentie. Het is onze belofte aan jou.