Zet actief in op verzuim het kan echt veel geld kosten!

Verzuim

[av_textblock size=” font_color=” color=” av-desktop-hide=” av-medium-hide=” av-small-hide=” av-mini-hide=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” av_uid=”]
Verzuim is voor jou als installateur natuurlijk altijd een groot risico. Het kan toch veel geld gaan kosten. Hoe houdt je je personeel gezond en voorkom je verzuim?

Kosten verzuim           

Een verzuimverzekering is kostbaar. Maar wat kost een zieke werknemer eigenlijk? Psychisch verzuim duurt bijvoorbeeld gemiddeld 53 dagen. Gemiddeld zijn de kosten 200 tot 400 euro per dag. Hierin zit onder andere de doorbetaling van het loon, de vervanging, kosten van de arbodienst. In sommige gevallen (bij onder andere zwangerschap of orgaandonatie) gaat de werknemer meteen de ziektewet in, de kosten van het loon kan je dan declareren bij het UWV.

Bij verzuim in de eerste 24 maanden moet volgens de CAO Technisch Installatiebedrijf de eerste zes maanden 100% van het salaris worden doorbetaald. De volgende 18 maanden is de uitbetaling 90% van het salaris.

Ben Olde Boerrigter, bedrijfsleider Siers Installatietechniek: “Helaas hebben wij ervaring met langdurig zieken. Maar de kosten lopen al snel op. Na de 2 jaar doorbetaling van het salaris tijdens ziekte kan na WIA-keuring en toekenning van een WGA uitkering aan de medewerker nog eens maximaal 10 jaar aan kosten te betalen aan het UWV, hierbij opgeteld worden. En dan heb ik het nog niet eens over de transitievergoeding die per 1 juli van dit jaar is ingevoerd.”

De tip van Ben is eigenlijk simpel: “Zet actief in op verzuim, wordt zakelijker. Niet leuk, maar het moet als je wilt overleven, maar blijf wel een prettige werkgever. Zoek de balans hierin. Laat je werknemers als het kan zo snel mogelijk het re-integratietraject in gaan. Hiermee kan je kosten besparen.”

De 6 tips om verzuim te voorkomen:

  1. Houd je personeel in de gaten. Gedrag is het eerste wat veranderd bij iemand met klachten. Herken de klachten niet alleen maar onderneem ook actie; spreek je medewerker aan. Let wel; 65% van de verzuim-oorzaken zijn psychisch. Denk hierbij aan een burn-out, een depressie of angststoornis.
  2. Let ook op de juiste werk-prive-balans. Voor jou als ondernemer is het waarschijnlijk heel normaal om meer dan 50-60 uur per week te werk. Voor je werknemer is dit niet het geval. Respecteer dit ook.
  3. Zorg voor gezond eten. Waarschijnlijk neemt iedereen bij jou ook zijn eigen lunch mee, dus voor een gezonde lunch zorgen, wordt lastig. Maar zet een fruitschaal neer als tussendoortje.
  4. Stimuleer sporten.Voor het kantoorpersoneel uit de buurt is een fiets van de zaak misschien een idee. Ook kan je je werknemers korting aanbieden op een fitness-abonnement.
  5. Zorg voor een goede en veilige werkplekVoldoende daglicht, frisse lucht en planten zijn allen belangrijk voor een goede gezonde werkplek. Attendeer je werknemer op goede afstelling van bureau, stoel en beeldscherm. Zorg voor veilige omstandigheden voor je monteurs. Wijs ze continu op veilig werken.
  6. Biedt gezond eten en beweging aan als keuze niet als verplichting. Niet iedereen stelt dit op prijs.

[/av_textblock]

[av_image src=’https://lidworden.uwduurzameinstallateur.nl/wp-content/uploads/2018/06/Diensten-promotie_Linked-In_whitepaper.jpg’ attachment=’3821′ attachment_size=’full’ align=’center’ styling=” hover=” link=’portfolio,2270′ target=” caption=” font_size=” appearance=” overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’ copyright=” animation=’no-animation’ av_uid=’av-jui9mhee’ custom_class=” admin_preview_bg=”][/av_image]

Deel dit bericht:
Aansluiten?

Samen beter worden!

Dat is niet alleen ons antwoord op concurrentie. Het is onze belofte aan jou.